Пункт за събиране на пластмасови капачки в ж.к. “Гео Милев”, пазар “Ситняково”

Питали ли сте се къде бихте могли да дарите пластмасови капачки?

Ако живеете в близост до ж.к. “Гео Милев”, гр. София, можете да дарите събраните от вас пластмасови капачки в магазин “При Маслините” в случай, че нямате възможност да го направите лично на 29 Септември 2019г. Магазинът е стационарен пункт, намиращ се на Пазар “Ситняково” от страната на ул. “Борис Христов”.Пунктът работи от понеделник до събота от 9:30 до 19:30 ч. Научете повече за кампанията…

Важно е да се отбележи, че не приемаме капачки целогодишно. В тази публикация обявяваме кога сме готови да приемем вашите дарения, но това зависи изцяло от дата обявена за прием от самата кампания “Капачки за Бъдеще”. Благодарни сме ви за безкрайната подкрепа!

Отминали събития:

Здравейте, Приятели!
Капачки за Бъдеще обявиха кога и къде ще можем да предадем събраните от всички нас капачки. А до тогава, винаги можете да оставите натрупаните от вас капачки в нашия магазин, ако не можете да го направите лично в уречения ден и час!

Кампания: Капачки за бъдеще vol. 5
Дата: 29 Септември 2019 г.
Час: от 09:00 до 17:00 ч.
Място: на паркинга на площад “Батенберг” пред бившия мавзолей

Припомняме ви, че можете да дарите капачки и в нашия магазин, ако не можете да го направите лично. Ние ще ги предадем от ваше име в уречените ден, място и час. Също така можете да следите тази публикация за нова информация около събитието. А ето и връзка към официалното събитие във Facebook.

Даряване на пластмасови капачки в София - Магазин При Маслините

Магазин “При Маслините” е стационарен пункт за събиране на пластмасови капачки

 

Скъпи приятели, магазин “При Маслините” партнира на благотворителната кампания Капачки за Бъдеще.

От днес (03  Септември  2019г. ) нашия магазин вече е активен стационарен пункт за събиране на пластмасови капачки. Това е нашия начин да се присъединим към чудесната благотворителна кампания на Капачки за Бъдеще.

Ако желаете да подкрепите инициативата, можете да ни предадете събраните от вас капачки. А ние ще ги транспортираме и предадем от Ваше име. Предаването на събраните капачки ще се случи в края на месец Септември, на площад “Батенберг”.

Даряване на пластмасови капачки пазар Ситняково - Магазин При Маслините

Как можете да помогнете

Много лесно можете да подкрепите благотворителната инициатива. Единственото, което трябва да направите е да предадете събраните от вас пластмасови капачки в нашия магазин. Ако досега не сте събирали капачки, ето няколко идеи как можете да започнете.

Определете място, където ще събирате капачките

За да започнете да събирате капачки, първо трябва да обособите място, където да ги съхранявате.

Един от начините е да използвате обикновена найлонова торбичка, която да съхранявате в килер, шкаф или друго удобно за вас място.

Щом напълните цялата торбичка, просто я предайте в стационарния пункт. Тъй като цялата пластмаса бива предадена за рециклиране, найлоновата торбичка също ще бъде рециклирана и ще има своя принос към каузата.

Друга алтернатива е да използвате пластмасова туба с по-голяма вместимост.

Бутилки като тези от 0.5л., 1.5л. и 2.0л. имат тесни гърла. За сметка на това бутилки с вместимост от 5 литра и повече имат по-широк отвор, който позволява преминаването на по-малки капачки. Така ще можете да пускате събираните от вас капачки директно в тубата, а по-големите капачки можете да прегъвате през средата.  Много хора предпочитат този метод пред събирането в найлонови пликове.

Преимуществото е по-лесното складиране и възможността да бъде рециклирана цялата туба при предаването в пункта.

Преди да изхвърлите пластмасова бутилка, свалете капачката

Всекидневно през ръцете ни преминават пластмасови бутилки. И често, навикът ни кара просто да ги изхвърлим в боклука.

Това, което всички можем да направим е да създадем един нов навик. Преди да изхвърлим пластмасова бутилка, нека свалим капачката ѝ.

В сравнение с алтернативите, това е един неангажиращ и лесен начин да помагаме на другите. И точно такива благотворителни инициативи ни дават тази възможност.

В противен случай, всичката тази пластмаса ще бъде пренесена някъде, където не би била от полза на никого. Всяка предадена капачка символизира по-малко безполезна пластмаса.

А ако се питате “А защо само капачки?”, продължете да четете, скоро ще отговорим на този въпрос.

Предаване на пластмасови капачки в София - Магазин При Маслините, пазар Ситняково

Събирайте капачки и от други бутилки

Не е нужно да събираме капачките само от бутилките, които внасяме в къщи или в офиса. Често при нас попадат пластмасови бутилки докато сме навън, докато пътуваме или докато посещаваме заведения.

Тези моменти са допълнителна възможност да подпомогнем каузата. И в днешното забързано ежедневие, за мнозина от нас това могат да бъдат единствените такива моменти.

Споделете с приятели

Истината е, че не всеки от нас е постоянен консуматор на напитки в пластмасови бутилки. В днешно време все повече хора използват бутилки за многократна употреба.

Възможно е поради тази причина да не можете да съберете голямо количество капачки, но винаги можете да споделите кампанията с приятел. Не е нужно всеки от нас да предава килограми капачки. Ако работим заедно, всеки може да направи своя малък принос към голямата победа.

Не е важно дали събираме капачки сами или заедно с близки и приятели. Не е важно дали сме събрали 1 капачка или 100. Защото всяка една капачка има своя принос към тази благотворителна кауза.

Пункт на Капачки за Бъдеще в град София

За кампанията “Капачки за Бъдеще”

Всяко 3-то дете в България, което е било в кувьоз, получава увреждане на очите, защото болниците използват остаряла техника на възраст над 20 – 30 години.

За съжаление, тук не става въпрос за отделни единици. Кувиьозите са изключително важни за много новородени дечица. Често, те са единственото, което им помага да останат живи и да продължат да се развиват пълноценно. Но не всяка болница е в състояние да поддържа модерна база в това отношение.

Ето тук идва кампанията Капачки за Бъдеще! Тя е създадена от Лазар Радков и Мартина Йорданова и цели да закупи нови кувьози за болници в по-малките населени места.

Девизът на кампанията е “Заедно можем повече!” и сега ще разберете защо.

Колко капачки струва един чисто нов кувьоз?

Капачки се изкупуват само от по-големи пунктове. Като цената им не се различава много от стандартната цена за изкупуване на пластмаса, средно между 20 и 40 стотинки за 1 килограм.

1 килограм капачки заемат обем от около 5 литра, като всяка капачка тежи около 1 грам. Това означава, че в една 5 литрова туба от минерална вода ще можете да поберете около 1000 капачки.

А ако приемем, че те ще бъдат изкупени на средна цена от 30 стотинки за килограм, това означава, че 1 капачка има стойност от 0.0003 лв.

За сравнение, цената на един нов кувьоз е средно между 18 000 лв. и 25 000 лв. Като за целите на нашия пример ще приемем, че цената е 18 000лв.

Така можем да разберем, че 1 нов кувьоз струва около 60 000 000 капачки.

Ако предположим, че 1 единствен човек събира по 2 капачки на ден, то ще му отнеме над 82 хиляди години да събере достатъчно капачки за нов кувьоз.

Не бихме могли да се справим сами с тази кауза. Но ако само 165 000 от нас събираме по 1 капачка на ден, кампанията ще може да закупува нови кувьози всяка година.

Ето защо заедно можем повече!

Капачки дарени на Капачки за Бъдеще
Дарени капачки от СПА студио Деметра. Заедно успяхме да съберем 300кг. капачки!

Защо точно капачки?

Капачките имат голямо предимство пред останалите видове пластмаса. Те са по-плътни, по-лесни за съхраняване и транспортиране.

Но не са единствения начин да бъде подкрепена каузата. Всяка пластмаса има стойност и всяка пластмаса е от помощ.

Ако искате да научите повече, можете да прочетете тази публикация на “Капачки за Бъдеще”.

Стационарни Пунктове

Таблица на останалите стационарни пунктове в страната. Най-актуална информация можете да получите от страницата на “Капачки за Бъдеще” във Фейсбук.

Доброволци и парични дарения

Стани доброволец в кампанията Капачки за Бъдеще
Капачки за Бъдеще набира доброволци, които да помогнат с каузата на кампанията.

Капачките са чудесен начин да подкрепите каузата, но далеч не са единствената възможност.

Ако искате да предоставите допълнителна помощ на инициативата, можете да се свържете с Мартина и Лазар чрез страницата във Фейсбук.

Също така там можете да откриете и дарителката сметка на фондацията.

Както всяка капачка, така и всяка помощ е ценна.

И заедно можем да предадем още повече смисъл на тази благотворителна инициатива.

Защото заедно можем повече!

Страницата на Капачки за Бъдеще във Фейсбук можете да откриете тук: https://www.facebook.com/kapachkizabudeshte/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *